Nyhetsbrev 2/2024

Nyhetsbrev 2 2024 Mejladress: info@filmiorkelljunga.se

Hemsida: www.filmiorkelljunga.se

Bg: 5135-4249

Swish: 1235 695 481

Hej alla filmvänner!

Sensommaren bjuder på sol och värme, men filmhösten närmar sig och med den nya filmer att se i Black Box, Forum. Vi hoppas att ni ska tycka om filmutbudet denna höst och vi har gjort vad vi har kunnat för att få till en intressant och bra blandning. Kanske är det så att ni inte tycker om alla filmerna, men vi tror att det kan finnas guldkorn för alla smaker.

Tack till alla medlemmar som har lämnat förslag på filmer till höstens och vårens visningar. Vi har försökt att få med de filmer som fått flest röster, men alla filmer är ännu inte tillgängliga så de får ligga på vänt till våren.

En del medlemmar har efterlyst konceptet med mat + film på någon restaurang i Örkelljunga. Styrelsen arbetar med denna fråga och eventuellt är något på gång! Så håll ögonen öppna framöver och kolla era mejl och Filmföreningens hemsida.

Alla filmer visas i Sparbanken Boken Black Box lördagar kl. 16:00, förutom filmen ”Hammarskjöld” som visas söndagen den 22/9 och barnfilmerna under läslovet v.44 ,då tiden är kl.14.00 tisdag den 29/10 och torsdag den 31/10.

Här kommer programmet för höstens filmvisningar:

Lördagen den 24/8 2024 kl16:00: ”Somliga går med trasiga skor”, år 2023, 1 tim 45 min, dokumentär

Trubaduren och estradören Cornelis Vreeswijk är huvudperson i Magnus Gerttens nya dokumentärfilm. Vi exponeras både för hans mörka och ljusa sidor. Ramverket i dokumentären är en tidigare oupptäckt ljudupptagning där Cornelis intervjuas på sjukhuset, en kort tid innan sin död. Sedan får vi, någorlunda kronologiskt, följa Cornelis liv från födsel till bortgång. Det görs tydligt att hans liv präglades av kvinnor, sprit och artisteri. Gertten är inte rädd för att rota i det mörka och vi får under filmens gång höra tragiska och hemska historier ur Cornelis liv.

OBS! Söndagen den 22/9 2024 kl. 16:00: ”Hammarskjöld”, premiär 25/12 2023, 1 tim 58 min

Per Fly (Monica Z) regisserar ”Hammarskjöld”, en ny långfilm om FN:s svenske generalsekreterare som dog under mystiska omständigheter i Nordrhodesia 1961. Filmen är en tät politisk thriller samtidigt som den är ett personporträtt av människan Dag Hammarskjöld, hans tvivel, övertygelse och växande längtan efter ett vanligt liv. I huvudrollen som Dag Hammarskjöld ser vi Mikael Persbrandt.

LÄSLOVSFILMER:

Tisdagen den 29/10 2024, kl.14:00: ” Insidan ut 1”, 2015, längd: 1 tim 31 min, Åldersgräns: Familjefilm

Filmen utspelar sig i huvudet på en ung flicka vid namn Jenny, i den svenska versionen, där fem känslor – glädje, ilska, avsky, rädsla och vemod – försöker vägleda henne genom livet.

Jenny rycks upp från sina rötter i Mellavästern då hennes pappa får ett nytt jobb. Som alla andra vägleds Jenny av sina Känslor: Glädje, Rädsla, Ilska, Avsky och Vemod. Trots att Jennys viktigaste känsla, Glädje, försöker bevara en positiv inställning, blir Känslorna osams om hur de ska navigera i en ny stad, hemma och i skolan.

Torsdagen den 31/10 2024, kl 14:00: ” Önskan”, 2024, Längd: 1 tim 35 min, Åldersgräns: Från 7 år

Vi får följa med till det magiska kungariket Rosas, där Asha, en skarpsinnig idealist, gör en önskan så stor att den besvaras av en kosmisk kraft – en liten boll av gränslös energi vid namn Star. Tillsammans konfronterar Asha och Star en ytterst formidabel fiende – härskaren över Rosas, kung Magnifico – för att rädda hennes folk och bevisa att när en modig människas vilja slår ihop med stjärnornas magi, kan underbara saker hända.

Lördagen den 19/10 2024 kl 16:00: ”The Marsh King`s daughter”, år 2023, Längd: 1 tim 49 min

Helena Petterier lever ett bra liv med en fantastisk man och dotter, men har en mörk hemlighet. Hennes mamma kidnappades som tonåring och hon är resultatet av förhållandet mellan fånge och plågoande. Till slut lyckas de rymma och ”Träskkungen”, som han kallas, fängslas. När han en dag rymmer tvingas Helena konfrontera sitt förflutna och hon är fast besluten att hitta honom innan hennes egen dotter kidnappas. Baserad på en roman av Karen Dionne

Lördagen den 16/11 2024 kl 16:00: ” One life”, år 2023, Längd: 1 tim 49 min

Dramat ”One Life” utspelar sig år 1938 och skildrar historien om Nicholas Winton, en ung brittisk idealist, som innan andra världskrigets fasor utbröt, steg in och räddade över 600 judiska barn från nazisternas framfart. Parallellt med att vi följer det outtröttliga arbetet att ordna transport och den trygghet som barnen behöver, följer vi Winton fyrtio år senare när historien har bleknat för många. I filmen ser vi Anthony Hopkins i rollen som åldrad krigshjälte och svenska Lena Olin som hans hustru.

Lördagen den 7/12 2024 kl 16:00: ”Möte i Rom”, år 2024, Längd: 1 tim 40 min, dansk film

Bodil Jørgensen, Kristian Halken och Rolf Lassgård har huvudrollerna i Niclas Bendixens dramakomedi Möte i Rom. Jørgensen och Halken spelar det äkta paret Gerda och Kristoffer, vars oväntade möte med Johannes (Lassgård) i Rom får oanade konsekvenser. Möte i Rom är en livsbejakande kärlekshistoria om att gå på upptäcktsfärd och återfinna både sig själv och varandra.

Styrelsen bjuder på julfika denna lördag.

Styrelsen önskar er alla en trevlig, spännande och intressant filmhöst.

Väl mött redan lördagen den 24/8!

/Christine Elmfors, Film i Örkelljunga